Det er utroligt så skadeligt det er for et godt hoved at beskæftige sig med noget dumt.

- Goethe
Det valgte webindhold eksisterer ikke længere.

Har du haft problemer med polyuretan støbemasser?


Hvis ja, så er det måske værd at kikke på epoxy støbemasser som alternativ, hvis der kan findes én der opfylder dine krav.  Det gør der ganske ofte.

Epoxy støbemasser har ofte den fordel at de har en lavere viskositet, hvilket gør dem meget nemme at anvende, da massen flyder lettere ind imellem komponenterne, også hvor passagen er snæver. Nogle har tilmed et meget bredt temperatur-anvendelsesområde som f. eks fra -50 til +150 °C, og kan i nogle tilfælde tilmed tåle anvendelse af Reflow ovn med op til 265 °C i 5 minutter.

Jeg har været ude for kunder der i længere tid har anvendt polyuretan (PUR) støbemasser med held, og så pludselig fungerer det ikke længere. Det forekommer kun hos kunder der får støbemassen leveret i bulk, altså som et kit af f. eks. 25 kg., og som ikke anvender lukkede mixersystemer, men blander i fri luft, ved hjælp af producentens volumen eller vægtoplysninger, hvilket principielt er OK. Der er blot et par usikre og ofte utilregnelige elementer der kan spille ind.

Det første store problem er at polyuretaner bl. a. hærder ved hjælp af luftens fugtighed, der som bekendt kan svinge meget fra sæson til sæson, og fra vejrtype til vejrtype. Ved stor luftfugtighed vil hærdningen sætte hurtigt ind. Støbemassen blive mindre flydende og vanskeligere at håndterer, da viskositeten jo gradvist øges, indtil materialet er færdighærdet.

Et andet problem er blandingen af part A og B. Ved forkert blandemetode, som f. eks. hurtigkørende elektrisk blander, indesluttes luft i støbemassen, der derved ikke fuldt beskytter emnet som tilsigtet og kan give et ikke professionelt udseende af overfladen. 
Har støbemassen stået stille i en tid, vil fyldmassen synke til bunds. Bliver den ikke tilstrækkelig godt omrørt, vil viskositeten i den nedre del af spanden/bøtten være meget højere end det øverst liggende, og måske ligefrem føles ubrugelig.

Har du haft problemer med polyuretan støbemasser

Tør du prøve at skifte til en Epoxy støbemasse!

Hvis JA, så vil jeg som en general purpose Epoxy støbemasse anbefale ER2218, der er sort, har en meget lav viskositet, næsten som en tyk motorolie, og kan derfor ganske let flyde rundt om alle komponenter. Den er kraftigt vand-, fugt-, og kemikalieafvisende og kan anvendes i temperaturområdet fra -50 til +150 °C og 265 °C i 5 minutter i Reflow ovn.

ER2218 har en usable life time på 40 minutter i modsætning til nogle polyuretan typers 20 minutter, og en Shelf life på 18 måneder imod nogle PUR typers 12 måneder.

Har du nogle specifikke kraver du velkommen til at skrive eller ringe til mig.

Venlig hilsen
Cypax A/S

Otto Thierry Hansen
oh@cypax.dk

2020-05-05